четверг, 13 октября 2011 г.

Кредитні рейтинги банків і рейтингові агентства

Для того, щоб об'єктивно оцінити платоспроможність емітентів боргових зобов'язань, у світовій практиці в даний час використовується поняття кредитного рейтингу. Рейтинг присвоюється незалежним кредитним агентством і є виразом готовність і спроможність емітента, зокрема, банківської установи, виконувати взяті на себе фінансові зобов'язання.

На сьогоднішній день рейтинги банків стали головним інформаційним ресурсом банківському секторі. Про важливість рейтингів говорить не тільки те, що клієнти банків й самі банкіри прислухаються до цих показників. На їх важливість вказують і звинувачення на адресу міжнародних рейтингових агентств в несумлінності, що призвела до економічної кризи. Подібні заяви свідчать про те, що оцінка рейтингових агентств досі залишається найважливішим критерієм надійності фінансової організації або фінансово-кредитної системи цілої держави.

Рейтингові агентстваяк правило, визначають ступінь ризикованості ведення фінансових операцій на різних ринках, а також групують банки в рейтингах за рівнем ризикованості вкладів в них.

Різні рейтингові агентства мають різні чинники, що визначають позицію того чи іншого банку в рейтингу, а також по-різному вираховують ті чи інші економічні показники для присвоєння банку місця в рейтингу. Тому досвідчений інвестор, кредитор або інвестор ніколи не використовує тільки один рейтинг, використовуючи відразу декілька.

Рейтингові агентства

Давайте розглянемо рейтингові системи і агентства ближче, почавши з найвідоміших. В даний час на світовому ринку діють кілька рейтингових агентств, чиї рейтинги приймаються до уваги практично всіма суб'єктами міжнародної фінансової діяльності. Найбільш впливовими серед них в даний час вважаються Standard & poor's, (S&P), Moody's, що і Fitch Ratings.

Одним з найбільш авторитетних рейтингових агентств у світі є компанія moody's, що Investor Service. Це агентство веде свою діяльність протягом багатьох років і його рейтинги мають репутацію надійного джерела про потенційні ризики.

Рейтинг фінансової стійкості банків Moody's

Сьогодні у moody's є більше 30 різних рейтингових систем, не рахуючи окремих рейтингових систем для кожної країни. До них відносяться, наприклад, загальні кредитні рейтинги. Вони оцінюють довгострокові, середньострокові і короткострокові боргові зобов'язання, а також банки і інших фінансово-кредитних установ.

Важливо відзначити рейтинг фінансової стійкості банків, яким агентство визначає позицію банку по категоріях A (абсолютно самостійні і стійкі, що мають стабільно вдалі ринкові позиції), В (високо самостійні і стійкі, сильні ринкові позиції і стабільна середа), С (банки з достатньою самостійністю і стійкістю, сильні ринкові позиції, стабільна середа), D (обмежені стійкість і самостійність, слабкі ринкові позиції, невизначена середа роботи), Е (обмежена самостійність і стійкість, висока ймовірність сторонньої підтримки).

Якими фінансовими показниками користується найбільше світове рейтингове агентство? Це прибуток банку, його ринкові позиції, диверсифікація діяльності та активів. Також враховуються фактори ризику, властиві економічному середовищі, в якій веде діяльність банк, особливості фінансового нагляду, оподаткування, якість банківського нагляду і регулювання в окремій країні.

Moody's, що разом з двома компаніями - Standard & poor's і Fitch Ratings - входить у трійку найбільших у світі рейтингових агентств.

Кредитні рейтинги Standard & Poor's

Особливо варто відзначити компанію Standard & Poor's, що, що є важливим фінансовим рейтинговим агентством. Standard & Poor's, що відома своїм рейтингом S&P 500 - списком п'ятисот акціонерних компаній США з найбільшою капіталізацією. Одну з найбільших груп в цьому рейтингу складають фінансові компанії, у тому числі і банки.

Компанія веде оцінку кредитних рейтингів емітентів, тобто оцінює їх кредитоспроможність. Визначаються різні ризики кредитування в країнах, у різних компаній, галузей промисловості. Компанія дає рейтинги як емітентам, так і власне кредитними угодами. Істотним фактором визначення кредитних рейтингів є і обсяг і здатність виконання взятих на себе зобов'язань.

Сьогодні кредитні рейтинги Standard & Poor's є істотним інструментом визначення застав, цін на страхування, відсоткову ставку за кредитом, ймовірність своєчасної виплати зобов'язань.

Як і Moody's, ця компанія має свою систему рейтингів. Рейтинги діляться на дві категорії: довгострокові і короткострокові.

Довгострокові рейтинги можуть мати значення від ААА (виключно високі можливості погашення кредитів) і закінчуючи рейтингом D (дефолт). Між ними розташовуються наступні категорії: AA (високі можливості погашення зобов'язань), A (високі можливості погашення, але залежать від економічної ситуації), BBB (задовільна платоспроможність), ВВ (платоспроможність задовільна, але несприятливі економічні умови можуть сильно позначитися на платежі), В (аналогічно попередньому, але ймовірність впливу несприятливої економічної ситуації ще вище), ССС (труднощів з виплатами за борговими зобов'язаннями), СС (серйозні труности з виплатою), С (при серйозних труднощі можлива ініціювання процедури банкрутства). Ще є рейтинги SD - відмова від виплат за деякими зобов'язаннями - і NR - відсутність рейтингу. Проміжні оцінки відображаються за допомогою знаків "мінус" і "плюс".

Система позначення короткострокових рейтингів набагато простіше: рейтинги А-1, А-2 і А-3 аналогічні першим трьома показниками довгострокових. Рейтинг означає, що боргове зобов'язання спекулятивно, і шанси на його погашення знаходяться в сильній залежності від ринкової ситуації. Рейтинг З означає, що в емітента обмежені шанси на погашення боргу і що вони повністю залежать від економічної ситуації. Рейтинг D означає, що за зобов'язанням оголошений дефолт.

Особливо цікаві рейтинги Standard & poor's, які надаються банкам. За це відповідає показник BICRA (bank industry country risk assessment). Вони відображають сильні і слабкі сторони банківської системи певної країни порівняно з банківськими системами інших країн. Знову оцінюються можливості ризику вкладення грошей і кредитування. Банки за ризиками діляться на 10 груп. З них найбільш надійні входять до групи 1, найбільш ненадійні - у групу 10.

Кредитні рейтинги Fitch Ratings


Замикає провідну трійку рейтингових агентств агентство Fitch, засноване в США в 1913 році. Саме це агентство запропонувало рейтингову буквену шкалу, яка в даний час в різних варіаціях використовується багатьма рейтинговими організаціями. Ця шкала припускає позначення кредитного рейтингу комбінаціями з латинських букв, на основі яких визначається надійність зобов'язань емітента, а також його позиція на світовому ринку. Рейтинги можуть бути доповнені знаки "+" і "-", які визначають їх положення в рамках основної категорії. Рейтинги агентства moody's від Aa до B містять цифри від 1 до 3. Одиницею позначається найвищий рівень. Рейтинг AAA може отримати тільки самий надійний емітент, рейтинг D відповідає дефолту. Найвищою категорією в рейтингах є інвестиційна категорія. Рейтинги Standard & poor's і Fitch Ratings починають цю категорію рівнем BBB, за версією moody's вона починається з Baa3. Чим вищий рейтинг, тим, як правило, менше прибутковість зобов'язань. Все вищевикладене стосується довгострокових рейтингах. Імовірність погашення короткострокових боргових зобов'язань визначається короткостроковими рейтингами. Standard & poor's, що користується для їх визначення позначення з букв і цифр, від найвищої A-1 до найнижчої D. Fitch Ratings визначає високі рейтинги як рейтинги категорії F, рейтинги категорії B вважаються спекулятивними, C присвоюється у випадку, якщо є реальний ризик дефолту, а D присвоюється емітенту в стані дефолту.

Ще одна оцінка, яка може бути привласнена банку рейтинговими агентствами, визначає його стійкість і стабільність, а також схильність до ризиків. Цей індивідуальний рейтинг також має вигляд буквених позначень. На додаток до цього Fitch визначає для банків також рейтинг підтримки, який представляє собою думку про те, чи буде здійснена підтримка банку з боку його власника або держави.

Однак, незважаючи на загальновизнану репутацію міжнародних рейтингових агентств, багато вітчизняні аналітики вважають, що національне фінансова установа здатні об'єктивно оцінити тільки національні рейтингові агентства. Особливо це стосується банківських установ, які практично не працюють на міжнародних ринках. В цьому плані набагато більш цінним для російських банків і всіх організацій, зацікавлених в отриманні достовірної інформації про їх діяльність, є дані вітчизняних рейтингових агентств. І, навіть, незважаючи на те, що всі діючі в даний час російські рейтингові агентства досить молоді, вітчизняні інвестори користуються саме їх оцінкою, яка ґрунтується на російській практиці ділового обороту, тоді як міжнародні агентства оцінюють російські банки з точки зору західних стандартів і західних ж інвесторів.

В даний час на російському ринку діють два види рейтингових агентств - універсальні і спеціалізовані. До найбільш значимих універсальним агентствам можна віднести агентство Експерт РА, Інтерфакс, а також російські підрозділи діють в країні міжнародних агентств. Серед спеціалізованих агентств, думка яких є вагомим для вітчизняних інвесторів, можна виділити НАУФОР, AK&Mсюди ж можна віднести агентство "Русрейтінг". Втім, деякі експерти вважають, що рейтинги агентства "Русрейтінг" не можна вважати кредитними рейтингами в їх класичному розумінні, так як вони засновані на публічної інформації, хоча подібний підхід і не суперечить світовій практиці.

Рейтинг банків - "Національне рейтингове агентство"


НРА займається оцінкою рейтингів різних компаній, що беруть участь у торгах на фінансовому ринку. Як і вищеназвані компанії, в основі своїх рейтингів агентство використовує різні дані, пов'язані з економічною ситуацією в цілому і внутрішньою ситуацією в різних компаніях. На підставі цих параметрів НРА присвоює оцінюваної компанії певний рейтинг. Їх система трохи схожа на систему рейтингів moody's, хоча виглядає дещо складніше.

Категорія ААА включає в себе найбільш надійні та кредитоспроможні компанії, АА+ включає компанії з дуже високою кредитоспроможністю і надійністю, АА - з меншою, АА- - з ще меншою. Рейтинги А+, А й А-, як і попередні, присвоюються компаніям з високою кредитоспроможністю і надійністю. Знаки "плюс" означає першу категорію, відсутність знака - другу категорію надійності і кредитоспроможності, "мінус" - третю. Вони використовуються у всіх оцінках, крім ААА.

Оцінка ВВВ присвоюється компаніями з достатнім ступенем кредитоспроможності і надійності. ВВ - компаніям з середньою надійністю і кредитоспроможністю, - з задовільними надійністю і кредитоспроможністю.

Оцінка СС присвоюється компаніям з невисокою надійністю і кредитоспроможністю, а оцінка З - з низькою. Оцінка D означає, що компанія перебуває в стані дефолту.

"Національне рейтингове агентство" займається складанням рейтингу банків. Для цього вони використовують різні фінансові показники (прибуток, якість активів, ліквідність, ризикованість і ліквідність портфеля цінних паперів, рентабельність і так далі), а також оцінюють акціонерів і власників банку, його ділову репутацію, час діяльності на ринку, політику в області кредитування, надійність його ключових контрагентів, якість управління фінансовими ресурсами та інші. Рейтинг банків складається на підставі описаної вище методології.

Окремо варто відзначити спостереження НРА за фінансовою стійкістю банків. Їх поділяють на найбільші, великі, середні, малі банки та банки з іноземною участю. Оцінка банків за цим категоріям проводиться на підставі не тільки кількісної оцінки (кількості вкладників і кредиторів, сум активів і пасивів і так далі), але і якісної, наприклад, оцінюється ризикованість кредитування, рентабельність операцій, рівень іммобілізації капіталу, частка випущених векселів та облігацій до капіталу банку.

Рейтинги банків - "Коммерсантъ-гроші" і журнал "Експерт"

Власні рейтинги веде і преса. Впливовий рейтинг банків веде журнал "Експерт", і кілька рейтингів є газети "Коммерсантъ". Це, наприклад, рейтинги 100 найбільших страховиків за зборами і за виплатами, список 500 найбільших компаній світу. В основному такий рейтинг веде журнал "Коммерсантъ-гроші". Банківський рейтинг "Експерта" відрізняється використанням маси даних в основному за параметрами бухгалтерського балансу доходів, витрат, операцій з цінних паперів і так далі.

На території Російської Федерації є і регіональні рейтинги, наприклад, рейтинги банків агентства Поволзької антикризового інституту, в якому оцінюються банки Татарстану.

Рейтинги банків на Україні - РА-Credit Rating

У країнах СНД є власні рейтинги. Наприклад, на Україні є рейтингове агентство "-Credit Rating". Воно займається оцінкою банків, фінансових компаній, страхових компаній і навіть окремих регіонів держави для визначення економічно вигідною середовища. Компанія також займається оцінкою різних підприємств з урахуванням особливостей окремих галузей, в яких ці компанії зайняті. Оцінюються. Як і в попередніх рейтингах, різні економічні параметри: можливість виплати кредиту, наявність кредитів, особливості вкладників і кредиторів і так далі.

Шкала оцінки фінансових інститутів схожа на аналогічні в російському "Національному рейтинговому агентстві" і Standart & poor's, що. Оцінка ААА означає виключно високу кредитоспроможність, АА - дуже високу кредитоспроможність, А - високу кредитоспроможність при чутливості до різних ринкових змін. Оцінка ВВВ означає досить високу кредитоспроможність, залежну від несприятливих умов. Ці оцінки ставляться до "інвестиційним рівнями", найбільш кредитоспроможним. Нижче йдуть "спекулятивні рівні". ВВ означає кредитоспроможність нижче достатньої при залежності від змін економічного середовища. - Низьку кредитоспроможність при сильній залежності від зовнішнього середовища. ССС - дуже низьку кредитоспроможність і ймовірність дефолту. СС - високу ймовірність дефолту, - очікування швидкого дефолту, D - сам дефолт.

Існує також система оцінки короткострокових зобов'язань. Є оцінки з К1 до К5, де К1 - виключно висока кредитоспроможність, а К5 - низька кредитоспроможність і відсутність можливості подолати потенційні ризики. КD означає оголошення дефолту за борговими зобов'язаннями.

Також "-Credit Rating" займається оцінкою надійності банківських вкладів, де оцінки ранжуються від 5 (найвищої надійності) до 1 (низької надійності).

Рейтинги банків - Білорусь

Власна система рейтингів є й у Білорусії. Тут немає системи, аналогічної оцінками Standart & Poors, але в основі рейтингів лежить схожа методологія визначення прибутків банків, прогнозів, що стосуються їхньої потенційної надійності, ліквідності, боргів, активів і пасивів, їх співвідношення, частки в них вкладів населення, наявність власного капіталу. Також важливим параметром є якість обслуговування. Крім того, важливим параметром в цій системі ранжирування залишається індекс зростання, наприклад, капіталу, кредитів і активів.

Отже, вище були представлені кілька фінансових рейтингів: міжнародні Агентства "s" і "Standard & Poor's, що"російський рейтинг "Національного рейтингового агентства", український рейтинг агентства "-Credit Rating", а також коротко були описані рейтинги російських видань "Експерт" і "Коммерсантъ". Як ми бачимо, в основному для рейтингів використовується схожа інформація і схожі джерела, в слідстві чого варто чекати лише незначних відмінностей в рейтингах різних оціночних систем, які навіть у різних рейтингових агентств схожі і побудовані за одним принципом.

Однак, разного роду классифікаторами користуються і споживачи продукції та послуг підприемств із інших галузей економіки. Для їх класифікації, з метою полегшення їхнього пошуку створено багато каталогів, наприклад,   каталог организаций.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122