вторник, 14 августа 2012 г.

Виправляємо «погану» кредитну історію

Слово «погану» у заголовку цієї статті ми свідомо відзначили лапками. Справа в тому, що хороших і дуже хороших кредитних історій не буває. Якщо ви користувалися банківським кредитом і вчасно погашали всі платежі, у банків немає до вас претензій, то у вас просто кредитна історія, не гарна і не погана - нормальна.

Якщо ж ви не повернули кредит (з точки зору банку - саме серйозне порушення кредитного договору), або неодноразово затримували платежі по кредиту, або навіть один раз затримали платіж на п'ять і більше днів - у вас погана кредитна історія. І навіть якщо ви - акуратний платник, але проти вас винесли будь-які судові рішення, порушили кримінальну справу або просто порушили позов про аліменти або повернення боргу сусіда - вся ця негативна інформація, потрапивши в вашу кредитну історію, відразу відносить її до категорії поганих.
Банки, швидше за все, будуть відмовляти в кредитуванні, навіть якщо ви просите незначну суму, раніше не були їх клієнтом і брали позику у конкурентів. Мета нашої статті - дати вам практичні поради, як виправити погану кредитну історію і продовжувати користуватися банківськими кредитами.

Щоб щось виправити, треба це «щось» знати!

У випадку, якщо вам відмовляються видавати кредит, мотивуючи це поганою кредитною історією, варіантів вашої поведінки може бути кілька (варіанти типу «влаштувати скандал» або «добре попросити» ми не розглядаємо). При будь-якому варіанті ви обов'язково повинні ознайомитися з вашою кредитною історією. Вони зберігаються в Бюро кредитних історій (БКІ) - комерційних організаціях, що отримали від держави дозвіл на цей вид діяльності та включених до спеціального реєстру. А в Центробанку ведеться Центральний Каталог Кредитних Історій (ЦККІ).
Я вже писав, як дізнатися кредитну історію, але повторю коротко послідовність ваших ознайомлювальних дій повинна бути наступною. Ви можете попросити для ознайомлення вашу кредитну історію в банку, розбився вам в кредит, якщо він запросив її в БКІ з вашої згоди. Якщо і в цьому отримаєте відмову - звертайтеся в БКІ, де зберігається ваша кредитна історія з нотаріально завіреним запитом. При цьому майте на увазі: раз на рік будь-який з громадян Росії може безкоштовно отримати інформацію про свою кредитну історію. БКІ зазвичай створюються у великих містах, якщо ви проживаєте в невеликому населеному пункті, можете скористатися поштою або телеграмою.

Інструкції - одноразові!

Отже, зі свого кредитною історією ви ознайомилися, починаємо її виправляти. Можливо, ви стали жертвою непорозуміння - в кредитній історії виявилися, за недогляд співробітників банку, відомості про зовсім інше позичальника, або просто невірні відомості про погашення вами кредиту - таке трапляється. Або ви стали жертвою власної неуважності: забули внести якусь мізерну суму. А банк нарахував на неї штрафи, і вийшов вже чистий «кримінал». Такого роду непорозуміння налагоджуються в ході переговорів з керівництвом банку, і, найчастіше, закачуються написанням позичальником відповідної заяви і видачею кредиту. Якщо ж банк своїх помилок не визнає, доведеться звертатися до суду і вимагати виправлення кредитної історії.
Але найчастіше позичальник сам псує свою кредитну історію неплатежами та іншими проявами недисциплінованість. Треба виправлятисянайкращий варіант - з'явитися в банк, визнати свої помилки і пред'явити докази того, що ви відтепер - дисциплінований і відповідальний клієнт банку. А в якості доказів пред'явити, скажімо, квитанції про своєчасну сплату вами в інших банках, комунальних платежів або оплати Інтернету. Справляють гарне враження і відомості про високі доходи на постійному місці роботи, і навіть про своєчасну виплату згаданих вже аліментів. Тобто потрібно активно і переконливо доводити свою високу платоспроможність.
Інший варіант - спробувати переконати керівництво банку в тому, що трапилося з вами - результат збігу незалежних від вас обставин (затримка зарплати роботодавцем, хвороба, аварія і т.д.), можна навести й інші вагомі аргументи. Добре діють в якості аргументу і відомості про відкриті вами в цьому банку, як мінімум рік тому, депозитних рахунках.
Всі перераховані вище варіанти поведінки найчастіше призводять до того, що банк видає вам кредит. Ваша кредитна історія поповнюється позитивною інформацією, з часом вона відтіснить негативну, і у вас буде вже гарна кредитна історія. Проте пам'ятайте: скористатися описаними тут прийомами можна тільки один раз. У другій вам вже не повірять і кредит не дадуть...

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122