среда, 15 августа 2012 г.

Як кредитний експерт банку перевіряє клієнта

Коли ви сідаєте за стіл кредитного експерта, то як потрібно поводитися? Краще підготуватися до зустрічі заздалегідь і шукати підтримки у друзів і знайомих? І йти у всеозброєнні знаючи всі відповіді заздалегідь і намагатися трохи прикрасити свої дані або говорити тільки всю правду, навіть якщо вона і не настільки барвисте? Звичайно ж тільки правду. Тому що в іншому випадку кредитний експерт запідозривши щось недобре дуже легко перевірить ваші слова і ви можете потрапити в чорний список (це не ЦККІ і кредитне бюро).

І ще дуже важливо вести себе відкрито і природно і чесно відповісти на всі питання, які будуть вам задані. Інакше кредитний експерт зможе запросто поставити відмова за кредитом, прямо на місці. Для цього достатньо лише викликати у нього недовіру, все інше - справа практики.

Як банки перевіряють клієнта

Пропрацювавши більше 7 років кредитним експертом, з упевненістю можу сказати, що принцип: "Зустрічають по одежинці" ще ніхто не скасовував. Тільки у випадку з оформлення ми зустрічаємо не саме по якості одягненою на людях одягу, а за рівню спілкування та відкритості клієнта. І з упевненістю можу сказати, що якщо людина поводиться дивно, дає на ходу придумані відповіді на запитання або навіть читає з листа, який приніс заздалегідь, він ризикує потрапити в чорний список, навіть не чекаючи відповіді експерта. Було безліч ситуацій, коли я сама заносила клієнта в чорний список. А потім всі дивуються, чому скрізь відмовляють у кредиті.
На самій першій сторінці анкети позичальника є вкладка, в ній і пишуть кілька букв і цифр, це шифр, який у кожному банківській установі різний. Наприклад:
  • R1 - клієнт прийшов з другом, який відповідає за нього на питання,
  • R2 - клієнт перебувати в стані алкогольного сп'яніння,
  • R3 - благополучний і надійний клієнт,
  • R4 - особа кавказької або циганської національності і так далі.
І описав цей шифр, кредитний експерт знає, що комісія, яка буде приймати рішення за заявкою, має повну картину того, що відбувається. Для чого це робиться? Все дуже просто. Іноді бувають ситуації, коли клієнт веде себе вкрай дивно і прямо стоїть перед монітором, і дивиться, що ж ти там пишеш. Так найчастіше роблять шахраї, трохи припугивая дівчаток. А вони просто не в змозі написати нічого в примітках. Але що означає цей шифр не знає ніхто. Таким чином дуже легко підстрахуватися від таких несприятливих клієнтів. Тому що часто споживчі кредити видаються не в самому банку, а прямо на місці в тому ж магазині, де і продаються товари і місця ці бувають різними. Від великої мережі магазинів, до найменших на околиці. І ніколи не знаєш, з якими намірами прийшов той або інший клієнт. Тому ще раз повторюся, що поводитися потрібно вкрай відкрито і природно, щоб помилково не отримати неблагонадійний шифр. І не забувайте перевіряти кредитний договір.

Як банки пробивають клієнтів

Ще бувають часті історії, коли деякі особи приходять для оформлення кредиту з підробленими паспортами. Зазвичай вклеюється своя фотографія в загублений ким-то паспорт. Або в паспорта безвісти зниклих людей. Іноді це робиться так майстерно, що без спеціальних приладів просто не відрізниш. І тоді і кредитний експерт ризикує отримати повістку в суд, як оформив кредит за підробленим паспортом, і, звичайно ж, клієнт, який все це провернув, коли його знайдуть, звичайно ж.
Бували випадки, що чоловік, який вчинив так, потім стверджував, що це не він приходив в магазин, а хто-то просто скористався його фотографією. Особисто у мене була така історія. Ходила служба безпеки до нього довго. А він навмисно розписувався інший підписом, так і продумав треба сказати все до дрібниць. Це все було вперше півроку моєї роботи, і я дуже переживала. Але він все ж розколовся так сказати. Але в даний період це не так складно зробити. Оскільки на сьогоднішній момент у всіх експертів є камери, і клієнта фотографують, і він підписується, що це саме його фотографія. Так що таких казусів більше немає. Але підроблені паспорти все одно приносять. І потрібно відкрити таємницю, що є і шифр, поставивши який виїжджає спеціальний людина на точку, де прийшов такий клієнт і протягом півгодини буде там. А дівчина, повинна будь-якими способами утримати людини, щоб він ні про що не зрозумів і думав, що просто чекає відповіді по кредиту. Так що і з цим ситуація стала краще. Хоча деякі ризикують ставити саме такий код, боячись, що потім будуть проблеми. Адже всі ми люди.
Наостанок хотілося б ще раз сказати, що спілкуючись з кредитним експертомви повинні розуміти, що повинні справді відповідати на його запитання. І він теж налаштований на те, щоб ви отримали кредит зрештою, тому якщо виникли якісь труднощі і, наприклад, ви забули якийсь номер телефону, не потрібно вигадувати будь-який, просто скажіть про це йому і може бути саме він в базі телефонних номерів, які найчастіше є на точці, знайде вам те, що потрібно для правильного оформлення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122