вторник, 14 августа 2012 г.

Методи вибивання боргів у колекторів

Методи, які використовує банк для вибивання боргів з клієнтів? Які з них закони, а які є свавільними? У цій статті постараємося розібратися у всіх тонкощах банківської справи.

Будь-який банк ніколи не стане працювати собі в збиток. Тому видаючи кредит, будь-який банк намагатиметься передбачити в договорі такі пункти, які б максимально убезпечили його від несвоєчасного повернення боргу. Найпоширенішими засобами захисту банку є:
  1. неустойка
  2. заставу
  3. порука
Однак для отримання заставленого майна або пені банку необхідно звернеться до суду.
Для багатьох банків така перспектива виглядає обтяжливою, так як при зверненні в судову інстанцію вони змушені оплачувати обов'язкове державне мито. При цьому судові рішення виконуються в Росії насилу. У такому випадку банк втратить не лише кошти, передані в якості кредиту, але й гроші, витрачені на оплату державного мита за судовий розгляд.

Який вихід?

Усвідомлюючи цей факт, банки роблять все від них залежне, щоб не звертатися в суд. Їм вигідніше вирішити суперечку без судового розгляду. Умовно кажучи, діяльність кредитних організацій, спрямованих на повернення боргу, слід розділити на дві великі категорії: правові методи і незаконні методи повернення боргу.

Правові методи вилучення боргів

Варто відзначити, що всі подальші описує споживчий кредит, оскільки за мікрокредит не зафіксовано жодного випадку вимивання боргу.
А якщо банк не хоче псувати стосунки з боржником, він надсилає йому письмове повідомлення про сформовану заборгованості. Ви не повинні боятися отримання таких листів, вони нічим не загрожують.
Якщо боржник не відреагує на такий лист, банк надсилає йому претензію. Претензія завжди носить більш загрозливого характеру. У претензії банк буде загрожувати вам передачею справи в суд. В тому випадку, якщо в договорі кредитування між банком і боржником (якщо це кредит для ІП) прописано правило обов'язкового досудового порядку розгляду спору, вам обов'язково повинні будуть направити таку претензію.
Крайня форма протидії боржника - звернення в судову інстанцію. Позичальник повинен пам'ятати, що це цивільний процес, результатом якого не може бути позбавлення волі або судимість. Однак якщо боржник не є на судове засідання, ніхто його до цього спонукати не буде, банк може забезпечити винесення судом рішення і відсутність у боржника на судовому засіданні. Тому краще всього в суд ходити, нічого в цьому страшного немає. Проконсультуйтеся з юристом, цілком можливо, він допоможе вам знайти недоліки в позовній заяві і відстрочити винесення судового рішення.
Серед таких недоліків у позові може бути:
  • його неналежне оформлення
  • ненадання всіх документів (наприклад, подання копій матеріалів справи для боржника)
  • недотримання порядку досудового розгляду спору тощо
При судовому розгляді суд може видати акт про накладення арешту на ваше майно. Це робиться для того, щоб ви не змогли швидко позбутися що вам належить на праві власності об'єктів.

Незаконні методи вимивання боргу

Представники банку дуже часто телефонують боржникам. Якщо ви зіткнулися з такими зловживаннями, можна сміливо попросити представників банку більше такого не робити. По-перше, матеріали про усні попередження не лягають в судові справи, по-друге, це практично недоказово. Взагалі, можна не платити кредит банку, але не раджу. А вимоги свої повинен доводити саме позивач, тобто банк. У суді він не зможе сказати, що постійно вам дзвонив, так як зміст телефонних переговорів все одно залишиться невідомим. Дзвінки часто надходять як від юристів компаній-кредиторів, так і від менеджерів, які тим більше ведуть діалог без юридичного обґрунтування.
Найгірше, коли вами займаються так звані колектори. Це спеціалізовані агентства, що займаються поверненням боргів. Серед них часто зустрічаються не зовсім легальні елементи або співробітники правоохоронних органів. Найчастіше вони переходять до методів відвертого залякування.
Існують і психологічні форми тиску, наприклад, масове інформування знайомих, родичів, друзів, сусідів боржника про існуючий у нього не виконаному зобов'язання. Буває і таке, що розклеюються оголошення біля будинку боржника про наявність у людини борг. Щоправда такі методи властиві більше колекторам.
До речі, я вже писав, як боротися з колекторами. Але існують спеціалізовані служби - антиколекторипротиборчих колекторам. Боржники можуть скористатися їх послугами за обумовлену плату. Пам'ятайте, що при будь-якій загрозі з боку кредитора слід зміцнити його слова доказами і направляти скарги на дії колекторів в правоохоронні органи. Наприклад, якщо вам дзвонять на мобільний телефон з погрозами, можна записати даний розмову.

Методи протидії колекторським агентствам

  1. Аналіз угод

    Буває таке, що в договорі кредитування вам вдасться знайти пункт, який дозволить вам відстрочити виконання зобов'язання з виплати боргу.
  2. Листування

    Звертайте увагу на будь-які недоліки в претензіях банків до вас, відповідаючи їм це в письмовій формі, висилаючи лист з повідомленням про отримання.
  3. Судовий відсіч

    Використовуйте ваші процесуальні права. Заявляйте клопотання про відкладення справи, про перенесення засідань тощо. Для цього вам буде потрібен юрист. Таким чином можна істотно затягнути час виплати боргу. Користуйтеся можливістю оскаржити акт.
  4. Звернення в поліцію

    У разі постійних нагадувань з боку співробітників банків або колекторів про існуючої заборгованості або у разі загроз, сміливо звертайтеся зі скаргою на такі дії в поліцію. Навіть якщо кримінальної справи і не порушать проти винних, певну пиха з них все-таки зіб'ють.
Удачі в суперечці!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122