понедельник, 12 сентября 2011 г.

Як не платити кредит банку

Що робити якщо нічим платити кредит? Що буде, якщо не платити кредит? Криза торкнулася усіх - доходи впали, платити по кредиту можливості немає . Що робити?
  1. Звернутися до хорошого юриста для аналізу кредитного договору. Останнім часом стали дуже затребувані послуги юристів зі спеціалізацією «антиколектор». Отримати первинну консультацію обов'язково, для подальших переговорів ви повинні знати всі слабкі місця договору.
  2. Запитати у банку довідку про всі проведені платежі по кредиту та залишок позичкової заборгованості.  
  3. Письмово повідомити банку про неможливість платити всю суму кредиту. Тут і далі поняття «повідомити» і «написати» означає наступне: лист віддати в канцелярію (або експедицію), отримати на копії підпис і вхідний номер, або відправити поштою рекомендованим листом.  
  4. Продовжувати платити символічні суми строго за графіком. Це не дозволить надалі назвати вас «злісним неплатником».  
  5. Чітко сформулювати банку свої пропозиції. Щомісячно направляти банку лист з якими-небудь пропозиціями щодо врегулювання проблеми з неповерненням кредиту. Потрібно формувати імідж сумлінного позичальника на випадок, якщо доведеться судитися.  
  6. Ні в якому разі не уникати переговорів. Спілкуватися з кредитним інспектором набагато приємніше, ніж зі спеціалістом служби безпеки. До речі, деяким позичальникам вдається домовитися зі службою безпеки банку про неповернення кредиту.  
  7.  Якщо проти вас поданий позов або сума кредиту більше 3 мільйонів рублів - залучити адвоката або антиколектора.  
  8.  Виробити кілька сценаріїв розвитку подій і план дій під кожен з них. На переговорах категорично не можна імпровізувати.

Що можна запропонувати банку, щоб не платити кредит?

  1. Забрати в якості погашення кредиту предмет застави чи інше майно. Торгуватися за ціною можна і потрібно.  
  2. Тимчасово призупинити погашення тіла кредиту і платити тільки відсотки ( реструктуризація ). Майже всі банки на це йдуть.  
  3. Свої послуги як працівника.  
  4. Оренду предмета застави або іншого майна.

Оскільки проблемні кредити стали суспільною проблемою, банкам теж доводиться несолодко. Як же працюють банки зі стягнення боргів? Що буде, якщо не платити кредит?
  1. Спочатку кредитний інспектор намагається домовитися або реалізувати предмет застави.  
  2. Якщо не вийшло, служба безпеки перевіряє наявність у позичальника або поручителів іншого майна.  
  3. Борг може бути переданий для стягнення колектору (дивись далі). Борг може бути переданий колектору тільки, якщо в кредитному договорі про це прямо сказано.
  4. Слід звернення до суду. Якщо у позичальника є якесь майно, банк буде стягувати його самостійно. Якщо майна немає, позов буде поданий для галочки. Після виграшу справи, борг буде списаний.  
  5. Одночасно з подачею позову банк накладає арешт на майно боржника та поручителя. Майно буде вилучено після виграшу справи і виставлено на продаж.

Як працюють колектори по стягненню боргів?
  1. Неформальні методи (погрози, псування майна, свавілля влади) використовуються дуже рідко.
  2. Психологічний тиск - дзвінки пізно увечері і рано вранці (час в рамках закону), зловісні особистості біля дверей чи машини (без криміналу) і т. д.  
  3. Тиск на оточуючих - дзвінки друзям, батькам, на роботу.

Які будуть дії колекторів, якщо боржник не платить і не має майна? Тільки тиск. Колектори - це комерційна структура, їм невигідно витрачати багато часу на людину, в якої нічого немає. Як боротися з колекторами? Просто не піддаватися тиску. Єдине, що вони можуть - це діставати дзвінками.

Що потрібно мати на увазі при переговорах?

  1. Неповернення кредиту - це не пляма на вашій совісті, і не удар по репутації, а звичайний економічний процес. Тому треба не ридати ночами, а сконцентруватися на вирішенні проблеми і вступати в переговори.
  2. Домовитися завжди вигідніше для обох сторін.  
  3. Банку не потрібне ваше майно - його доведеться використовувати або продавати.  
  4. Проявляти емоції марно - ви спілкуєтеся з клерками, які виконують свою роботу. Сліз і істерик вони бачили предостатньо, знають, що емоції в бізнесі дуже шкідливі.  
  5. Вірити на слово не можна нікому - клерки не будуть виявляти благородство або тримати слово. Всі домовленості мають бути зафіксовані на папері.  
  6. Час працює на вас - при наявності простроченої заборгованості банк зобов'язаний зарезервувати таку ж суму, фактично вилучити її з бізнесу.  
  7. Судитися можна дуже довго - суди завалені позовами щодо стягнення боргів, умілий адвокат може затягнути процес на пару років.  
  8. Суди практично завжди стають на сторону позичальника - стягують по мінімуму.  
  9. Після вступу в силу рішення суду ухилення від погашення кредиту стає кримінально карним. Це дуже сильний козир для банку.  
  10. Навіть якщо справа дійде до програшу в суді - життя не закінчиться. Якщо у вас є, що стягнути - це стягнуть. Якщо немає - банк спише збитки і відстане.  
  11. Консультація юриста ніколи не буде зайвою. Іноді невеликі гроші можуть врятувати від дуже великих втрат. Та й банки ведуть себе по-іншому, якщо на вашому боці веде переговори досвідчений антиколектор.

1 комментарий:

  1. Я настільки вдячний Elegantloanfirm за те, що ви допомогли мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. Моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз володію бізнесом, який я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я так вам вдячний, містере Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ОтветитьУдалить

1122