вторник, 6 сентября 2011 г.

Закордонні кредити, закордонні квартири - доступні українцям!?


Велика кількість Банків Україні існують завдяки закордонним інвестиціям, але ось процентні ставки в них "українські". І їх зниження не передбачається. Приміром, Райффайзен Банк Аваль контролюється австрійською групою Raiffeisen Int., УкрСиббанк - французької BNP Paribas, ОТП Банк - однойменною угорським банком OTP. Чи зможе громадянин наше країни отримати іпотечний кредит в зарубіжному банку і в скільки йому обійдеться таке задоволення?


У середньому, іноземні банківські групи на позичальниках заробляють 5-7% на рік, залежно від суми виданого до кредиту. Наприклад, ставка по автомобільному кредиту в євро в УкрСиббанку становить 13% річних, у той час коли в BNP Paribas - аналогічна суду стоїть 6,99% річних. Ціна іпотечного кредиту в євро в австрійському RaiffeisenBank становить близько 5,25% річних.
На олівець ...
Вище викладена інформації говорить про те, що закордонні банківські групи видають гроші своїм дочірнім відділенням за такою ж ціною, за якою кредитуються громадяни Німеччини та Австрії. Не враховуючи одну, але велику різницю, громадяни Австралії матеріально краще підкріплені ніж украінци.Но навіть таку перевагу в сучасному глобальному світі можна звести до нуля - адже українське законодавство не забороняє приватним особам отримувати кредити в закордонних банках.
І все б було добре і просто, але є одне жирне "НО". Для того щоб взяти кредит "за бугром", доведеться щось на батьківщині кредитора. Сьогодні єдиним «щось», на купівлю якого українські громадяни можуть отримати гроші в іноземного банку, є нерухомість і не варто даремно сподіватися, що вам видадуть кредит на покупку квартири в Києві. Зате, якщо ви плануєте провести свої найкращі роки або заслужений відпочинок де-небудь на Кіпрі чи в Лондоні, то кредит в західному банку - для вас. Правда, доведеться подолати ряд труднощів, пов'язаних з недосконалістю українського законодавства. Але якщо у вас є гроші на будинок на Кіпрі, це не буде великою перешкодою.

Старість близька - квартира на Кіпрі хороша.
  • Для початку варто визначилися з об'єктом, який ви хочете придбати в кредит.
  • Оформлення кредиту на житло починається з внесення продавцеві нерухомості суми початкового внеску.
    • а) для того, щоб це здійснити необхідно необхідно індивідуальна ліцензія Національного банку на інвестування коштів за кордон.
    • б) для її отримання необхідно підготувати довідку про доходи і закордонний паспорт, потім подати заяву та документи в обласне управління НБУ (відповідно до постанови НБУ від 14.10.2004 № 485).
Зазвичай ліцензія оформляється нацбанківці протягом 30-40 днів з моменту подачі заяви, і обходиться аплікантові приблизно у EUR300. Загалом оформлення документів на отримання позики займе близько двох-трьох місяців.

  • Отримавши ліцензію і відкривши рахунок у закордонному банку, ви перекладаєте на нього суму початкового внеску за квартиру і гроші, необхідні на оплату витрат з оформлення нерухомості у власність.
Починається процедура отримання іпотечного кредиту. Спершу заповнюєте анкети, після чого заявка направляється в закордонний банк. Найлегше це зробити через дочірній банк іноземного кредитно-фінансової установи, що функціонує в Украіне.Требованія до позичальників стандартні - платежі за кредитом не повинні перевищувати 50% доходів сім'ї, а кредитна історія повинна бути "чистою".
Напевно більшість з вас мріє мати квартирку на лазурному березі, приміром на Кіпрі. Для того щоб здійснити цю мрію вам подібності:
  • діючий закордонний паспорт
  • довідка з місця роботи про доходи у вільній формі
  • ксерокопії документів про власність в Україні
  • рекомендаційний лист будь-якого українського банку
  • роздруківка про рух коштів на банківському рахунку
  • переклад на грецьку мову і завірені в консульстві Кіпру в м. Києві.
Фінішна пряма
Будьте готові до того що оформлення, безпосередньо, документів обійдеться вам в кругленьку суму - EUR500-1000. За істіченію двох тижнів, після відправлення документів, банк повідомляє вам про своє рішення та надсилає кредитний договір. Відповідно до Положення НБУ № 270 від 17.06.2004 резидент зобов'язаний зареєструвати такий договір у територіальному управлінні НБУ до фактичного отримання кредиту, а також отримати реєстраційне свідоцтво. На це піде ще близько місяця. Після отримання реєстраційного свідоцтва ви можете дати відмашку закордонному банку на перерахування суми іпотечного кредиту на ваш поточний рахунок, щоб завершити операцію з купівлі нерухомості. Сайти посередників, яких достатньо легко знайти в інтернеті, стверджують, що витрати на оформлення кредиту розміром у EUR100 тис. складуть близько EUR5 тис., тобто 5% від суми самого іпотечного кредиту. Ну, а витрати часу, необхідного на здійснення покупки нерухомості за кредитні кошти, можуть перевищити півроку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122