четверг, 1 сентября 2011 г.

Інфляція почала набирати обертів

У перший осінній місяць інфляція почала набирати обертів і склала 0, 8%. Неприємна новина. Але незважаючи на це, майже всі вкладники у вересні отримали реальну прибутковість від своїх вкладень. Пощастило і тим, хто інвестує в золото. А ось пайовики інвестфондів опинилися в величезному мінусі. Криза сильно вдарила по їхніх кишенях.


У липні - серпні інфляція трималася в рамках 0, 1 - 0, 2%, але у вересні вона почала набирати обертів. Проте вклади в американській і російській валютах виявилися все одно в плюсі. Як не дивно, багато в чому завдяки кризі. Справа в тому, що протягом року банки, чия зацікавленість у засобах населення сильно виросла з-за фінансових проблем, кілька разів підвищували ставки. На руку власникам доларових депозитів зіграло і підвищення на 2, 72% курсу американської валюти до рубля. В результаті вклади в доларах продемонстрували найвищу прибутковість - 2, 47% Такі дані наводить Центр макроекономічних досліджень (ЦМЕІ) компанії БДО Юнікон.

Втім, у річному вираженні депозити в американській валюті виявилися самими руйнівними. Якби ви рік тому відкрили вклад у доларах, то зараз недорахувалися б 6, 33%. З євро інша картина. Депозити в цій валюті хоч і не принесли своїм власникам великого доходу у вересні (0, 12%), за підсумками року поки в лідерах. Відносних, звичайно. Просто шанувальники європейської валюти втратили менше за інших - 5, 42%. Найбільш збитковими в вересні виявилися рублеві депозити, які знецінилися на 0, 07%. За підсумками року втрати їх власників склали 5, 88%.


Але найбільші втрати у вересні - у вкладників пайових інвестиційних фондів. Падаючий ринок не тільки не залишив їм надії на отримання реального доходу, але і сильно знецінив їх заощадження. Індекс РТС за місяць знизився на 27, 8%. В результаті тільки один фонд акцій зміг продемонструвати позитивну реальну рублеву прибутковість у розмірі 0, 3 5%. Всі інші - в глибокому мінусі. Реальна рублева прибутковість фондів облігацій за вересень знаходилася в діапазоні від -52, 28% до -1, 43%, афондов змішаних інвестицій - від -37, 73% до -1, 33%. Зате пощастило тим, хто залишився прихильником вічних цінностей, тобто золота. Завдяки зростанню облікових цін на золото за вересень на 7, 8% купівельна спроможність знеособлених металевих рахунків зросла на 7, 14%.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122