четверг, 26 мая 2011 г.

Реструктуризація кредитної заборгованості

Реструктуризація кредитної заборгованості
У зв'язку зі скороченнями на підприємствах і зміною попиту на певні товари та послуги багато клієнтів банку вже відчули на своїй шкурі, що таке падіння рівня доходу в умовах непогашеного кредиту. Саме за таких обставин і з'являються прострочення по платежах кредитів.
Практично всі розуміють, чим погана прострочення по відсотках і по тілу кредиту. Прострочення - це перша ознака, того, що вам необхідно зіставити свої щомісячні доходи зі своїми витратами. Якщо при всіх розкладах ви не можете гарантовано щомісячно платити по кредиту (особливо якщо це автокредит або іпотека ), то кращим варіантом буде не збільшувати прострочення (особливо сподіваючись, що банк забуде або пробачить), а звернеться в банк і написати заяву з проханням переглянути умови і терміни кредитування й скласти новий договір.

На сьогоднішній день дуже багато банків зіткнулися з клієнтськими неплатежами. А для банку з двох варіантів:
  1. клієнт не платить зовсім
  2. клієнт платить регулярно, але менше і довше
найбільш вигідний другий варіант. Тому, якщо банк адекватний і ви не намагаєтеся його обдурити - шанси на позитивне рішення про реструктуризацію кредитної заборгованості великі.

Тому до заяви прикладіть копії документів, що підтверджують поважні причини Вашої тимчасової неплатоспроможності (довідки про доходи, або довідки з лікарні про тимчасову втрату працездатності). Факти, викладені в заяві, повинні бути правдивими і точними, так як можуть бути перевірені службою безпеки банку.

Тепер розглянемо що ж таке реструктуризація кредитної заборгованості? Реструктуризація заборгованості - це зміни в умовах боргового контракту, відповідно до якого кредитор (банк) надає боржникові (клієнта-позичальника) будь-яку поступку або перевагу (пільгу). Наприклад, кредитор може погодитися на збільшення термінів погашення, тимчасово відстрочити деякі чергові платежі або прийняти менший платіж, ніж належить.

Будь-який банк має можливість реструктуризувати заборгованість по кредиту, але, як правило, при кредитуванні на цьому не акцентують увагу клієнтів. Це робиться тому, щоб клієнти не спекулювали цією можливістю, тобто користувалися реструктуризацією в самому крайньому випадку.

Перелік можливих поступок банків при реструктуризації заборгованості.

    По-перше, можлива відстрочка виплати кредиту строком до 4 місяців (протягом цього часу позичальник шукає нову роботу і оплачує щомісяця тільки відсотки по кредиту).
    По-друге, відсоткова ставка за кредитом може бути зменшена (дуже рідко).
    По-третє, може бути збільшено термін кредитування, а щомісячний платіж зменшено відповідно до даних про новий матеріальному становищі клієнта.

У підсумку - і вівці цілі і вовки ситі. Тобто, позичальник залишився зі своїм автомобілем (квартирою і т.д.), а банк отримає назад кредит з відсотками (у разі збільшення терміну кредитування відсотків набіжить банку навіть ще більше).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122