среда, 11 мая 2011 г.

Оренда чи кредит? Що вигідніше для житлових питань?

Пам'ятаю, читав колись блог відомого дизайнера Артемія Лебедєва, який стверджував, що в наш час нерозумно купувати квартиру, і, мовляв, він сам живе в орендованому житлі і власним обзаводитися не збирається, тому що ціни на нього невиправдано високі.
Чекати біля моря погоди, чи що? Люди купують, а ті, хто купити не може, міркує про недоцільність таких покупок. Та все ж, що більш правильно - оренда чи кредит для придбання житла?

Подумаємо. Зняти кімнату або квартиру в оренду доступно навіть при наявності всього лише початкового внеску. Десять тисяч на місяць - і ви живете в кімнаті московської комуналки, двадцять тисяч в місяць - і ви знімаєте непогану квартиру у метро. Кредити - це довідки, спілкування з банком, з'ясування і так далі.
Я не думаю, що за наявності грошей, достатніх на придбання власного житла, правильним є пасивне очікування біля моря погоди. Тому іпотека - це реальний вихід для тих, хто з тих чи інших причин не може собі дозволити купівлю житла відразу, але хто хоче володіти власними квадратними метрами.
І що поробиш, що вартість оренди і купівлі житла зашкалює? У результаті все одно покупка квартири виявляється більш вигідною. Через двадцять років (чи скільки там) ви або залишаєтеся ні з чим, виплативши вартість оренди за весь цей час, або за фактом виплачуєте, можливо, стільки ж, але в підсумку залишаєтеся з власним житлом.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122