четверг, 26 мая 2011 г.

Автокредитування

Ринок банківських послуг в нашій країні розвивається стрімкими темпами і автокредитування - одна з найперспективніших послуг на сьогоднішній день. Розглянемо деякі питання виникають при користуванні такою послугою кредитування: скільки в підсумку становитиме переплата за старе авто, а за нове, на які хитрощі йдуть банки і автосалони, щоб залучити клієнтів, чи буває автокредитування безвідсотковим і т.д.

Багато банків і автосалони вибирають автокредитування пріоритетним напрямком розвитку, а значить росте конкуренція в цьому напрямку. З розширенням цього ринку послуг - умови між банками за послугою автокредитування стають все більш вигідними, процентні ставки нижче, строки прийняття рішення по автокредиту - коротше (так звані експрес - кредити). Як правило банки видають кредити на купівлю автомобілів, а заставою є самі автомобілі. Це робиться для того, щоб банк міг окупити свої витрати, продавши автомобіль у разі невиплати клієнтом кредиту. Авто обов'язково страхується клієнтом, що зменшує ризик для банку і отже знижує процентну ставку при автокредитуванні. Аналітично встановлено, що автомобілів, що купуються в кредит, буде більше на 30% в порівнянні з минулим роком.

Йде боротьба за клієнтів, які можуть придбати в автокредит дорогу іномарку, так як більшість клієнтів в даний час купують недорогі автомобілі.
Існують кілька підвидів такої послуги як автокредитування.

Автокредитування по-класично відбувається наступним чином. Клієнт подає до банку документи (ксерокопію паспорта, ідентифікаційного коду, довідку з місця роботи про заробітну плату і про відсутність заборгованості як правило за 6 місяців). Потім банк розглядає документи клієнта із залученням відділу банківської безпеки. Для прискорення прийняття рішення (як позитивного так і негативного) в недалекому майбутньому буде використовуватися загальнодержавна база даних кредитних історій, з неї буде видно чи немає у клієнта невиплачених кредитів і наскільки акуратно він платив кредити до поточного моменту. Після прийняття позитивного рішення кредитної комісії клієнт вносить не менше 10% початкового внеску. Процентна ставка по кредиту залежить від категорії платоспроможності клієнта і терміну на який дано автокредитування. Банк безготівковим шляхом перераховує кошти на рахунок автосалону. Клієнт страхує автомобіль і починає їм користуватися. Як правило клієнтові необхідно щомісяця вносити рівні суми коштів таким чином, щоб у нього не було заборгованості не по основній сумі кредиту, не за відсотками, коли закінчиться автокредитування.

Експрес автокредитування - відрізняється від класичного швидкістю отримання кредиту відповідно назві. Однак відсоток у такого кредиту вище, ніж у звичайного і позитивні рішення кредитної комісії рідше (так як зростає ризик неповернення кредиту банку).
Експрес автокредитування
Автокредитування <зворотний викуп> - на першій стадії ні чим не відрізняється від класичного. Клієнт подає до банку пакет документів та заявку на отримання грошових коштів. Банк, використовуючи скорингові системи, дає позитивну відповідь на заявку клієнта. Відмінності починаються коли клієнт першу половину терміну автокредитування вносить тільки відсотки по кредиту, потім починає платити основну суму все більшими частинами таким чином, що на останній платіж припадає близько 40 відсотків. У цей момент банк разом з автосалоном пропонують клієнтові або виплатити одноразово цей останній платіж і забрати автомобіль, або продати їм автомобіль, погасити заборгованість і придбати тут же нову машину. У цій ситуації все начебто б у виграші, але закінчиться ця низка кредитів для клієнта тільки коли він зможе виплатити останню значну суму цілком. Якщо ви є банківським клієнтом вже давно, до цього брали кредити і успішно гасили, то банк може знизити відсоткову ставку на 1 відсоток. А якщо ви є зразковим клієнтом іншого банку, то на 0,5 відсотка.

Іноді банки проводять спеціальні акції, залучаючи клієнтів наприклад відсутністю довідки про доходи в списку наданого клієнтом пакету документів. Банки спільно з салонами автомобілів часто проводять акції, що пропонують клієнтам, які придбали автомобіль, або безкоштовну страховку, або знижену ставку по кредиту, або відсутність початкового внеску, або сувеніри від офіційних дилерів відомих марок автомобілів.

Зазвичай автокредитування затребуване людьми від 25 до 40 років, просуваються по кар'єрних сходах або мають власний бізнес. Власна нерухомість і бездоганний досвід кредитування - прискорять прийняття рішення за заявкою клієнта. Кожен економічно підкований клієнт сам вибирає собі відповідне автокредитування.

Підводячи підсумки, можна з великою часткою впевненості припустити, що звичайне автокредитування виберуть люди, схильні до запланованої стабільності у веденні своїх доходів і витрат. Швидке автокредитування підійде клієнту, для якого отримання бажаного автомобіля в найкоротші терміни важливіше підвищених витрат на його подальший викуп. Автокредитування <зворотний викуп> - вигідний клієнтам, які планують незабаром отримати більшу фінансову вигоду, або планують змінювати своє авто кожні два роки.

Акції автосалонів і банків вигідні будь-яким клієнтам незалежно від того яке вибрано автокредитування.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122