пятница, 25 ноября 2011 г.

Як придбати б/в (Б/У) автомобіль у кредит?

Оформляючи кредит на бувший у використанні автомобіль, потрібно бути готовим до переплати до 5% порівняно з ринковими цінами, а також відразу сплатити половину вартості авто. Сьогодні деякі банки видають кредит на придбання вживаного авто, а ті фінустанови, які надають таку послугу, кредитують за умови, що машина здобувається через автосалони за програмою Trade-in. Послуга Trade-in дозволяє фізичній особі придбати новий легковий автомобіль в обмін на бувший у використанні, вартість якого приймається в залік вартості нового автомобіля....



Однак вибором старих автомобілів салони похвалитися не можуть, оскільки власники вживаних машин неохоче змінюють їх на нові. Ціна, яку пропонують салони за бувший у використанні автомобіль, виявляється дещо нижче, ніж могла б бути на ринку. Trade-in вигідний лише в тому випадку, якщо стара і нова машини однієї марки або ж якщо продавати автомобіль самостійно немає часу, а ціна продажу непринципова. На сьогоднішній день за програмою Trade-in продається близько 3-4% ринку старих автомобілів, а їх вартість на 1-5% дорожче, ніж ті, які можна купити з рук. Тобто при купівлі в кредит автомобіля вартістю $10 тис. позичальник переплачує до $500.

Ризики коштують дорожче

Кредит на придбання нового автомобіля багато банки надають без першого внеску, однак на старі авто це правило не поширюється. Потенційному покупцеві доведеться самостійно сплатити від 15 до 50% вартості машини, залежно від марки автомобіля, року випуску, а також його стану. Наприклад, купуючи авто в кредит від банку "Аваль", доведеться відразу сплатити 30% вартості, банк Надра попросить заплатити мінімум 20%. Призначаючи велику передоплату, банки страхують себе від можливих кредитних ризиків. "При кредитуванні автомобілів, що були в експлуатації, банк вимагає трохи вище початковий внесок (порівняно з кредитами на нове авто) у зв'язку з великими ризиками, які безпосередньо пов'язані зі станом транспортного засобу", - говорить директор Департаменту роздрібних продуктів банку "Надра" Ігор Дорошенко. Крім великої передоплати і витрат на традиційну реєстрацію, потрібно ще буде витратитися на страхування КАСКО (6-7% від вартості автомобіля), страхування цивільної відповідальності перед третіми особами (близько 300 грн.). Також необхідно буде заплатити комісію банку за внесення купленого авто в реєстр заставного майна.

Занадто старі не кредитують

Максимальний термін надання кредиту на б/у автомобілі варіюється різними банками від 1 року до 7 років. При отриманні кредиту потрібно бути готовим, що банк зробить обмеження, пов'язані з віком транспортного засобу, а в деяких випадках під обмеження потрапляє та пробіг автомобіля. Ряд банків надає кредит на покупку машини не старше трьох років, ще кілька дають можливість купити 5-7-літню машину, але в такому випадку авто повинне бути обов'язково іноземного виробництва. Обговорюється також максимальний пробіг, який не повинен перевищувати 100 тис. км для імпортних автомобілів і 50 тис. км для автомобілів вітчизняного виробництва. Обмеження пов'язані з тим, що банки бояться швидкого зносу автомобілів. А якщо позичальник не зможе виплатити кредит, у банку можуть виникнути проблеми з продажем такого авто. "Запас міцності вітчизняних авто набагато менше, ніж у автомобілів іноземного виробництва, тому видавати кредити на старі автомобілі на великі терміни для банку більш ризиковано", - коментує начальник Управління кредитування фізичних осіб і приватних підприємців Вабанку Андрій Репко. Іноді застосовується система підрахунку, при якій термін кредиту і вік автомобіля в сумі не повинні перевищувати п'яти-шести років. Так, якщо позичальник бере в кредит автомобіль у віці трьох років, то максимальний термін кредиту для нього складе 2-3 роки.

Необхідні формальності

Для отримання позики також буде потрібно певний набір документів, причому кожен банк встановлює свої вимоги. Стандартним набором необхідних документів: паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного коду, довідку з місця роботи про доходи за останні 6 місяців, а також посада, рахунок-фактура, при купівлі автомобіля, що був в експлуатації, необхідно надати копію постійного техпаспорта авто, оформленого на продавця. В "Індекс-банку" додатково вимагати копію трудової книжки і свідоцтво про шлюб. ВАБанк попросить копію закордонного паспорта, а також посвідчення водія. В "Аваль" необхідно буде додатково надати копії документів, що підтверджують право власності на нерухомість або інше майно позичальника. Іноді банки вимагають пред'явити довідку з психоневрологічного закладу про психічний стан позичальника. З усіма документами необхідно прийти в банк. Фахівці банку їх уважно вивчають, і в разі позитивного результату видають позичальнику на руки гарантійний лист. З цим листом необхідно прийти в салон і зробити передоплату. Потім в салоні виписують рахунок, надають договір та інші документи для реєстрації автомобіля на покупця. Після того як фінустанова упевнитися в наявності свідоцтва про реєстрацію, банк сплачує суму, що залишилася, і покупець може забрати машину.

Автосалон як посередник

Існують варіанти придбання авто в кредит безпосередньо "з рук". При бажанні можна спробувати домовитися з банком. "При покупці автомобіля у приватної особи розмір процентних ставок і термін кредитування аналогічний, як і при купівлі вживаного автомобіля у автодилера", - говорить заступник директора департаменту роздрібних продуктів і маркетингу банку "Аваль" Євген Дем’янов. Проте на сьогоднішній день дуже мало банків надають таку послугу. Якщо з банком, який видає кредит на покупку авто у приватних осіб, домовитися не вдасться, можна спробувати інший варіант. Його суть полягає в тому, щоб передати вибрану машину на комісію в автосалон і вже через нього купити авто, отримавши кредит у банку. Для банку така машина буде представлена як автомобіль, нібито є в автосалоні. Така угода обійдеться дорожче, оскільки салон виставить рахунок за оцінку автомобіля.

Аукціон запчастин

Стару машину можна придбати і в страховій компанії. Тільки такі машини не тільки мають великий пробіг, але і сильно пошкоджені. Деякі страховики на своїх сайтах пропонують купити пошкоджені автомобілі, які застраховані в страховій компанії або пошкоджені з вини страхувальників, відновлювати які економічно недоцільно для страхової компанії. В інтернет-аукціоні може взяти участь будь-яка фізична або юридична особа після відповідної реєстрації. Для оформлення реєстрації потрібно звернутися в офіс компанії, де надати паспорт і особистий ідентифікаційний код і укласти з компанією договір про співпрацю. Після оформлення договору учаснику надається логін і пароль, які дають можливість безпосередньо брати участь в аукціоні на інтернет-сайті. Користуючись інтернет аукціоном, користувач може бачити нові транспортні засоби, які виставляються на продаж, не виходячи з офісу і не телефонуючи в страхову компанію. На інтернет сторінці міститься інформація і фотографії пошкодженого автомобіля, за допомогою яких покупець зможе оцінити ступінь пошкодження і визначитися з сумою, за яку він зміг купити автомобіль. Страхова компанія в даному випадку не впливає на процес торгів, а виступає тільки їх організатором.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122