пятница, 25 ноября 2011 г.

Прогноз цін на нерухомість 2012

Ринок нерухомості в минулому році був більш-менш спокійним.
Але люди чекають зміна цієї ситуації в 2011 році.
Покупці очікують зниження цін, а продавці навпаки зростання цін. У теж час покупці сподіватися на кризову другу хвилю, яка може знизити ціни на нерухомість. А продавці навпаки думають, що запрацює на повну силу іпотека і ціни зможуть піднятися, тому поки не поспішають продавати квартири і будинки. Давайте спробуємо зрозуміти, ціни впадуть або піднімуться? Якщо розглянути динаміку зростання цін на нерухомість з 1998 року по 2010, то можна зрозуміти, що ціни не були стабільними, то падали, то піднімалися. Але в 2011 році на ринку нерухомості зможуть бути різноспрямовані тенденції: одні будуть додаватися в ціні, а інші навпаки втрачати ціну. Ринок мозаїчний Різнонаправленість на ринку нерухомості планувалося вже в попередньому 2010 році. До кінця 2009 року ринок вже оговтався від кризи, і почалася купівельна активність. Вона припала і на першу частину 2010 року.

При цьому збільшилися в ціні і розкуповувалися тільки два об'єкти.

1. Недороге житло економ-класу. Це новобудови Москви (знакові житлові комплекси стартова ціна 70-80 тис. руб. кв. м.). Подмосковские новобудови, економ-клас танхаусов і котеджних селищ (40-50 тис. руб. кв. м.). Позитивна динаміка цілком зрозуміла низька початкова ціна, обмеженість пропозицій, досить великий попит покупців, а також швидкі темпи будови, особливо якщо мова йде про панельних будинках. Це дало можливість приросту економ-класу, адже в період кризи він сильно просів. Його приріст за 2010 рік склав близько 10%, а також окремі об'єкти додали в зростанні від 15-25%. 2. Унікальне для вітчизняного ринку житло, яке поєднує в собі якість і ціни. Приріст був також в житло бізнес класу, але кількість таких об'єктів обмежена. У них поєднується ціна і якість, або відсутність великих недоліків і висока унікальність. Деякі сегменти бізнес класу не відповідають своїм критеріям, вони відносяться до високого класу тільки ціною, але не якістю. Тому забудовники спробували переробити таке житло бізнес класу "Економ житло", така тенденція буде підтримуватися і далі. Але деякий житло бізнес класу не знижує ціну, розраховуючи на ринковий зростання, але для їх продажу необхідний хороший дисконт. Вартість заміського житла в 2010 році теж впала вниз на 20-30%. Судячи з усього цього можна відзначити, що в 2010 році ринок нерухомості позитивний внесок у цінові індекси переважив негативний внесок у підсумку ми побачили помірні ціни у всіх джерелах. Нерухомість в 2011 році Перспективи ринку нерухомості Москви і Росії в новому році порівнюють з кризами 1998 року і 2008 року.


Це виглядає приблизно так:

Спад може змінитися масштабним підйомом, а ціни повернутися на докризовий рівень. Рівень цін не низький, і цілі спекулятивного перепродажу не настільки очевидні, і доходи покупців нерухомості бажають кращого. Причин для подорожчання квадратного метра не видно. Потужність та економіка Майбутні вибори впливають на ринок нерухомості. Яким чином і з'ясуємо. Напередодні виборів буде мати місце відтік капіталу з держави і нестабільність фінансової сфери, курс валют, який не є сприятливим для інвестицій. Тому, інвестори, з комерційною метою на нерухомість, не будуть поспішати з придбанням нерухомості, а прості люди можливо і захочуть купити собі житло. Новий президент після виборів, можливо, прийме закон про введення податку на нерухомість від ринкової вартості. На житло економ класу це ролі не зіграє, а ось на бізнес класі, це будуть великі податки. Тому попит впаде і доведеться знижувати ціни Підсумки На сьогоднішній день вартість квадратного метра за індексом ІРН близько$ 4,500 за метр. Низька активність і відсутність приросту цін восени 2010 року, є значущим чинником, що ринок нерухомості в 2011 році не підніметься вгору. А значить, вийде так: Економ-клас- якісний (новобудови, танхаусы, котеджні селища), за попиту, має всі шанси в 2011 році вирости в ціні від 5% до 15%. - Неякісний економ клас (старе житло), він може залишитися з колишньою ціною або взагалі піти вниз при торзі на 5%, 10%, 15%. - Унікальні об'єкти без недоліків. У них більше шансів до стагнації, ніж до зростання. - Неякісне житло бізнес класу можливо зажадає для реалізації не менше від 15% до 20% якісного дисконту.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122