среда, 1 июня 2011 г.

Кредитуванням на купівлю земельної ділянки займаються далеко не всі банки

Газета обдзвонила кілька великих банків Москви, охоче пропонують іпотечні кредити, і з'ясувала, що за кредитування земельних ділянок без котеджу беруться одиниці.

Кредитування покупки земельної ділянки - справа клопітка і ризикована, оскільки без стоїть на ділянці будинку об'єктом застави земля якщо й може стати, то з величезними натяжками. Навіть з прийняттям поправок до Земельного кодексу, за якими земля стає повноцінним об'єктом власності, побоювань у банкірів не поменшало.

Численні незаконні передачі та переоформлення ділянок на початку 1990-х загрожують багатомісячними розглядами, а то і накладенням арештів. А це означає занадто великі ризики для банків. Керівник прес-служби Фора-Банку пояснив ГАЗЕТІ: "Кредитування земельних ділянок - справа вельми невдячна. Зараз банк не надає такої послуги перш за все в силу юридичної плутанини в цьому питанні".

Кредити на покупку незабудованої землі дають тільки Ощадбанк, Міський іпотечний банк, Банк "Сосьєте Женераль Схід", а також Райффайзенбанк. Однак і вони висувають ряд дуже жорстких вимог: приміром, ділянка повинна знаходитися в котеджному селищі і мати статус землі поселень. Рідкісне поєднання, оскільки саме в організованих котеджних селищах землі під індивідуальну забудову продають вкрай рідко: забудовники воліють виставляти на продаж вже готові котеджі, оскільки таким чином зберігається єдина архітектура селища, всі будинки зводяться приблизно в один термін, та й стоїть готовий котедж набагато дорожче. Вступники в продаж поодинокі крупні ділянки (від 25 до 50 соток) представляють собою майданчик під будівництво ультраелітного житла вартістю кілька сотень тисяч доларів. Зрозуміло, що, розраховуючи на таке будівництво, покупці про кредити думають рідко.

Умови покупки землі в усіх банках практично однакові. Виняток становить лише Ощадбанк, де необхідні поручителі. В іншому кредити на землю наближені до іпотечних: так, 30% вартості ділянки потрібне внести одноразово, а решту 70% доведеться виплачувати протягом 10 - 5 років за ставками 11-16% річних у доларах і 16-18% річних у рублях.

Ситуація повинна була змінитися з прийняттям на початку 2005 року поправок до Земельного кодексу, коли земля стала повноцінним об'єктом власності. Але поки цього не сталося. Втім, як зізнаються в неформальній бесіді ріелтори, купити землю в кредит все-таки можна. Зараз багато банків видають кредити на нецільові потреби - ці гроші можна використовувати в тому числі і на покупку земельної ділянки. Щоправда, сума при цьому буде набагато менше, а процентні ставки - набагато вище, ніж у іпотечного кредиту, та й термін кредиту не перевищує 5 років.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122