понедельник, 25 марта 2013 г.

Небезпеки кредитних карт

Кредитні карти сьогодні є одним з найбільш популярних банківських продуктів. Намагаючись охопити якомога ширшу аудиторію, банки навперебій випускають кредитки, зручність користування якими всі вже давно оцінили. Але не варто забувати, що в будь-якій ситуації кредитні організації переслідують передусім власну вигоду, тому картки - далеко не таке необразливе задоволення, як може здатися на перший погляд.

Однією з найпоширеніших пасток для позичальника є пільговий період по кредитній картці. У пресі навперебій розповідають про те, як можна користуватися кредиткою фактично безкоштовно, своєчасно повертала гроші на рахунок до закінчення зазначеного терміну. Однак далеко не у всіх банках справа йде саме так. Деякі кредитні організації дозволяють пільгове користування позиковими коштами тільки при оплаті покупок в магазинах, а для зняття готівки через банкомат пільг не надають. Інші щомісяця нараховують комісію за обслуговування картки, що зводить всі достоїнства пільгового періоду на немає. Уточнити інформацію про умови пільгового кредитування по карті можна, уважно вивчивши кредитний договір.

Інша небезпека, що підстерігає власників кредитних карт, - несанкціонований перевитрата коштів на рахунку. Така ситуація може виникнути, наприклад, при знятті готівки через сторонній банкомат за кордоном. Інформація про поточний стан рахунку оновлюється з деяким запізненням, і в результаті позичальник може ненавмисно витратити більше грошей, ніж у нього є на карті. А процентна ставка по заборгованості понад ліміт, як правило, удвічі вище стандартної.

До перевитрати коштів може призвести і оплата послуг мобільного банку, яка щомісяця списується з рахунку. Сума відносно невелика, але про неї легко забути і піти «в мінус». На цей «мінус» почнуть капати відсотки і в кінцевому підсумку заборгованість може виявитися досить значною.

Деякі банки беруть комісію за обслуговування неактивній кредитної карти. Якщо клієнт довго не користується карткою, за це нараховуються відсотки, які можуть обернутися серйозними боргом. Тому якщо карта вам не потрібна - не активуйте її або закрийте картковий рахунок, якщо більше не плануєте користуватися кредиткою.

Погасив заборгованість по карті, обов'язково візьміть в банку довідку про те, що ви більше нічого не винні. А якщо не мають наміру звертатися в цей банк надалі - напишіть заяву про розірвання кредитного договору, інакше вам можуть за замовчуванням випустити нову кредитну картку, на яку знову будуть нараховуватися відсотки за обслуговування.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122