четверг, 10 марта 2011 г.

Кредити в системі WebMoney

Кредити в системі WebMoney
Оформити кредит можна не тільки в банку або кредитній спілці, а й на кредитній біржі в Інтернеті. Всього пару кліків - і ти вже позичальник. :) Правда, платити за віртуальні гроші іноді доводиться реально багато. Зате можна оформити позику на будь-яку суму і фактично без жодних гарантій повернення.
"Ти - мені, я - тобі" - так коротко можна пояснити принцип роботи кредитної біржі Платіжне системи WebMoney. Звісно, ​​у неї НІ статусу кредитної установи, тому кредиторами на біржі виступають ... самі користувачі, тобто фізособи. :) Поки що таку віртуальну майданчик - місце зустрічі кредиторів і позичальників - з усіх ЕПС пропонує тільки WM.
Сам процес взаємовідносин учасників, дійсно, дуже нагадує роботу біржі. Якщо в одного з користувачів виникає необхідність взяти кредит, він розміщує в системі заявку, де буде вказано - скільки він хоче отримати грошей, на який термін і під які відсотки. Після розміщення такого оголошення потрібно чекати поки хто-небудь з інших членів системи погодиться дати гроші в борг. Якщо такі знайдуться (а вони зазвичай перебувають:)), на адресу позичальника висилається кредитну угоду. Після його підтвердження окремим листом (електронного підпису в Україні поки не існує) кредитні кошти переводяться на електронний гаманець позичальника, і він може розпоряджатися ними на свій розсуд.
WebMoney гарантує, що на біржу потрапляє лише той учасник, чиї паспортні дані є у системи. Система також нібито гарантує, що в разі неповернення боргу електронний гаманець позичальника буде спустошений на користь кредитора (якщо гаманця вистачить:)). Все інше - справа двох сторін, що вступають у позичкові відносини один з одним. Ризиковано? Так. А наскільки ж вигідно?
Багато відсотки
Природно, ключове питання в цьому всьому: скільки доведеться платити за користування віртуальним кредитом? Відповімо відразу: багато, і дуже багато. Ставки за позиками встановлюються за згодою кредитора і позичальника і можуть коливатися від однієї сотої відсотка і до безкінечності. Середні ж кредитні ставки на віртуальній біржі майже як у ломбардах - від 5% до 12% на місяць. : (Обумовлено це тим, що чим вищий відсоток, тим охочіше кредитори погоджуються на операцію. Кажуть, якщо ставка менше 5% на місяць - шанси отримати кредит невеликі.
Правда, обмежень для сум кредитів не існує (теоретично:)). Якщо дата реєстрації користувача в системі менше року, то більше 15 000 грн. навряд чи хтось йому дасть. Але якщо кредитна історія у нього хороша і немає боргів - немає проблем. У банку ж беззаставний кредит на суму понад 25 тис. грн. клієнтові, який не має статусу VIP, швидше за все, не видадуть.
Отриманий кредит можна витрачати в інтернет-магазинах, а можна перевести в готівку гривнями через обмінні пункти. Вказувати адреси було б некоректно, але їх дуже легко знайти через пошуковики за запитом "Обмін WebMoney України". Обмінний пункт може видати гривні в різних системах, починаючи від Privat24 і WesternUnion і закінчуючи готівкою. Звичайно, за "обнал" доведеться заплатити комісію (в середньому приблизно 2% суми).
Істотно збільшує переплату по кредиту і те, що погашати його можна лише з урахуванням всіх відсотків, нарахованих на суму боргу. Тобто, якщо позичальник бере в борг 500 грн. і повертає їх через пару днів, він все одно повинен погасити не менш 525 грн. (Той самий мінімум - 5% на місяць). У результаті віртуальний позику на рік з урахуванням всіх витрат обійдеться більш ніж в 60% річних, що, звичайно, непомірно багато. З іншого боку, якщо зробити заявку на 1% в місяць і знайти кредитора, який на це погодиться, то можна в результаті отримати кредит, який навряд чи знайдеш на таких умовах в банку.

А якщо не повернути?

Після закінчення терміну виплати кредиту система WebMoney автоматично знімає всі кошти з рахунку позичальника та передає їх кредитору. Якщо коштів недостатньо, віртуальний гаманець блокується, і паспортні дані позичальника передаються користувачеві, який видав кредит. Далі будь-яка сума, що надійде на гаманець, буде автоматично списана на рахунок кредитора. Після погашення потрібної суми рахунок буде автоматично розблоковано, але статус позичальника на біржі кредитів зміниться на "Отримував кредит, але не повернув вчасно". Після отримання такого статусу шанси отримання нового кредиту практично дорівнюють нулю. Скоріш за все, жоден кредитор, зі зрозумілих причин, не захоче мати з ним справу.
А що буде, якщо користувач просто не поверне кредит і пропаде? Кредитор має повне право отримати її паспортні дані та на підставі укладеного кредитного договору звернутися до суду з метою повернення боргу. Правда, хто цим буде займатися, якщо позичальник, наприклад, з Україною, а кредитор - з Казахстану? Питання, звичайно, риторичне. З іншого боку, ніхто не змушує кредитувати не тільки іноземця, але навіть жителя іншого міста - хай він і співвітчизник. Все вирішується за обопільною згодою сторін і на їхній страх і ризик.

Занедбаністю Невід

Якщо все вищеописане не змусило закрити сторінку сайту віртуальної кредитної біржі:), можемо розповісти, як стати її учасником.
Для того щоб отримати доступ до віртуальних кредитами, необхідно виконати декілька нехитрих ходів. Насамперед потрібно завантажити програму, яка дозволить керувати електронними гаманцями. Посилання для завантажування можна знайти на головній сторінці сайту. Далі програму необхідно встановити, ця процедура триває не більше 5 - 10 хвилин, а після закінчення встановлення вже можна оплачувати товари та послуги в Мережі.
Право отримати кредит через WebMoney мають в основному власники так званих персональних атестатів (спеціальних реєстраційних форм). Вони видаються тільки при наданні даних паспорта. Для отримання такого атестата необхідно звернутися до представника WebMoney в своєму регіоні проживання. Їх координати можна знайти на сайті системи. В Україні їх більше 40 (тільки в Київській області, наприклад, працює 9 представників).
Процедура отримання атестата в кожного представника своя, але в цілому вона зводиться до надання паспорта та внесення незначної суми (по суті, плати за реєстрацію). Для мешканців Київського регіону вартість отримання атестата коливається від 5 до 50 грн.
Завантаживши "гаманець" та "купивши" атестат, можна користуватися сервісами онлайн-системи в повному обсязі. Зокрема, оформляти віртуальні кредити або самим виступати в ролі кредитора.

А чи варто влазити в мережі?

Цілком очевидно, що віртуальні кредити зручні, але невигідні. Звичайно, здорово, наприклад, в погану погоду оплатити в кредит комунальні послуги або товар в інтернет-магазині, коли виїжджати з будинку немає ніякого бажання. Автор статті сам таке робив:) і може підтвердити - це швидко і зручно. Але переплачувати за це не менше 5% суми позики на місяць! Ні вже, звільніть.
Спірною видається і вигода від заробітку на кредитуванні інших учасників. З одного боку, позичити комусь гроші і отримати за це через рік у середньому від 50% (середня ставка за заявками) прибутку начебто і непогано. З іншого - гарантій повернення боргу практично ніяких. Після отримання грошей користувач системи може просто зникнути і звертатися в міліцію з його паспортними даними якось навіть не серйозно. До того ж паспорт "позичальника" цілком може виявитися підробленим. : (
Так що перш ніж позичати користувачів Мережі на серйозні суми, коштує сто разів подумати. У крайньому випадку можна підстрахуватися розпискою або банальним договором позики, оформленим не в електронній, а в письмовій формі. До речі, за Законом "Про податок на доходи фізосіб", відсотки за такими договорами оподатковуються податком в 15%. Якщо ж ігнорувати цей факт, можна нарватися на штрафи і претензії з боку податкової.
Простою мовою
Електронна платіжна система (ЕРС) - система, що дозволяє проводити розрахунки (оплачувати товари і послуги, переказувати гроші) в Інтернеті. Найбільш популярні системи: WebMoney, Yandex.Деньги, Rupay та інші.
Електронний гаманець - це спеціальна програма, встановивши яку на своєму комп'ютері можна оплачувати товари та послуги через Інтернет. Щоб обзавестися гаманцем, потрібно зареєструватися в одній з платіжних систем.
Техніка позики
Процедура отримання позики починається з відкриття сторінки http://credit.webmoney.ru. Це і є біржа кредитів, де можна побачити список заявок людей, які хочуть отримати кредит. Крім трьох базових типів гаманців: WMZ - долари, WME - євро, WMU - гривні, користувач може додатково створити ще й інші типи: WMG - еквівалент грама золота, WMC - для отримання кредиту, WMD - для надання кредиту . Нам потрібно створити WMC перед процедурою отримання кредиту. Це можна зробити за кілька кліків. Все дуже просто.
Щоб додати своєї заявки необхідно, перш за все, перейти на посилання з текстом "Додати заявку на отримання кредиту". Тут буде запропонована стандартна форма з полями: "Сума кредиту", "Сума повернення", "Мета одержання кредиту", "Термін кредиту" та інші. Найбільший інтерес представляє полі "Сума повернення", оскільки ми говоримо про короткострокові кредити (в середньому до 100 днів), то позичальник може цю суму вказати.
Таким чином, заявка візьме приблизно такий вигляд: "Взяти кредит на 10 днів на суму $ 50 з поверненням $ 55", а система автоматично прорахує місячний відсоток по кредиту.
Погашення краще здійснювати відразу і в повному обсязі, але не пізніше дати, зазначеної в договорі. Для погашення кредиту потрібно вибрати спеціальний гаманець типу WMC, перейти в історію операцій, вибрати операцію позики і погасити її. У підсумку з WMZ гаманця спишеться потрібна сума.



1 комментарий:

1122