суббота, 23 июня 2012 г.

Фактори, що впливають на курс валюти

Курс валют буває трьох типів:

1. Фіксований курс валют. Фіксований курс валюти являє собою співвідношення курсу валют, встановлене офіційно. В основі фіксованого курсу валют лежить паритет між національними валютами.
2. Коливний курс валют. Коливний курс валют представляє курс валют, який змінюється досить вільно під впливом попиту та пропозиції.
3. Плаваючий курс валют. Плаваючий курс валют - це різновид колеблющихся курсу валют. Плаваючий курс валют передбачає використання механізму валютного регулювання. Дана система, плаваючого курсу валют, була введена на Ямайської конференції в 1976 році. Вона ґрунтується на тому, що майже будь-яка держава накладає обмеження на ввезення валюти в країну і вивезення валюти за кордон. Треба врахувати, що подібні обмеження, як правило, діють, як на іноземну валюту, так і на національну валюту. Такі заходи називаються валютними обмеженнями. Ціну на валюту (тобто валютний курс), як і будь-яка ціна в ринковій економіці, визначає співвідношення попиту і пропозиції.

На співвідношення попиту та пропозиції на валютному ринку впливає декілька факторів:

  • обсяг торгівлі між країнами (чим більше торговий обмін з визначеною країною, тим вище попит на національну валюту цієї країни);
  • масштаб інфляції і стан економіки країни;
  • купівельна здатність кожної національної валюти (купівельна спроможність валюти визначають кількістю однотипних товарів і послуг, які можна купити на суму різних національних валют (споживчий кошик);
Складність полягає в тому, що в різних країнах структура споживання типів товарів різна, але на жаль, на даний момент, іншого способу визначення курсу валют, крім корзинного, не існує).

Фактори, що впливають на курси світових валют у тому числі і на курс валют Росії

Фактори, які впливають на курс світових валют і на курс валют Росії:

Кон'юнктурні фактори, що впливають на курс валют:
  • Економічний стан країни. До економічних факторів зараховують темп інфляції, стан платіжного балансу, а діяльність валютних ринків всередині країни, валютна спекуляція, валютна політика країни,  ступінь використання національної валюти в міжнародних розрахунках, рівень процентних ставок на валюту, прискорення або затримка міжнародних розрахунків.
  • Стан політики в країні (дуже важливий при прогнозування курсу валют фактор, який називається політичним);
  • Фактор довіри до національної валюти на міжнародному ринку і ступінь довіри до національної валюти всередині країни. Такий фактор називається психологічним. Треба врахувати, що на психологічний фактор довіри до валюті впливає історія валютних курсів національної валюти останнім часом (найчастіше враховується історія стрибків і стабільності національної валюти за останні роки). Треба зауважити, що на кон ’ юктивні фактори впливають чутки (інколи такі чутки фабрикуються навмисно, щоб штучно знизити курс валют), сильно впливає політична обстановка і ступінь довіри народу країни до політичного курсу, який вибрав уряд цієї країни. Так само курс валюти чимало залежить від військової обстановки країни і від таких, здавалося б, хитких факторів, як прогнози та здогади.
Важливим чинником, що впливає на світові курс валют є темпи інфляції в країні. Особливо в порівнянні зі зростанням інфляції в інших країнах. Високий темп інфляції сприяє зниженню курсу валют даної країни. Ця тенденція легко з'ясовна: знецінення національної валюти веде до зниження купівельної спроможності населення, що і приводить до падіння курсу валюти. На підвищення курсу валяє ступінь використання валюти на світовому ринку.
Чудовим прикладом є долар США: навіть в умовах стрімкого зниження купівельної спроможності та пасивного сальдо платіжного балансу країни, попит на валюту підтримує її курс валюти. Так само зростання курсу валют викликає підвищення процентних ставок по депозитах і прибутковість цінних паперів. Позитивний платіжний баланс країни впливає на попит на цю валюту з боку країн-боржників цієї держави. Такий попит так само впливає на підвищення курсу валюти цієї держави. Так чи інакше кон'юнктівним факторів, вплив яких важко прогнозувати, протипоставлені структурні фактори, що впливають на курс валют.

Структурні фактори влияющие на курси світових валют

Структурні фактори, які впливають на курс валют.
  • Конкурентоспроможність товарів, які виробляються в цій країні значно впливає на зміну валютного курсу. Крім цього, затребуваність товару на світовому ринку, а так само зміна конкурентноздатності товару, насамперед, технологічний фактор. Форсований експорт стимулює приплив іноземної валюти.
  • Зростання національної валют так само обумовлений зростанням національного доходу. Це дуже легко пояснити, тому як, підвищення попиту на іноземну продукцію, збільшує попит на іноземну валюту.
  • Якщо внутрішні ціни на продукцію вище цін на іноземні товари, це підвищує прагнення купувати товари в інших країнах, і підсилює знецінення вітчизняної валюти.
  • Так само, підвищення процентних ставок веде до припливу іноземного капіталу в країну, і як наслідок, подорожчання курсу вітчизняної валюти.
  • Здорову конкуренцію ринку валют складають ступінь розвитку ринку цінних паперів (до ринку цінних паперів відносять акції підприємств, облігації та кредитні векселя). Фондовий ринок приваблює не тільки іноземну валюту, але й національні грошові кошти. Таким чином, в країні накопичуються кошти, які, в іншому випадку, йшли б на купівлю іноземної валюти.

Є кілька причин, які викликають коливання валютного курсу. Перелічимо їх.

Очікування якихось подій та їх настання.

Це відбувається, коли ринок очікує, що повинні з'явитися якісь дані, а потім вони виходять. Даними тут вважаються такі події, як опублікування економічних індикаторів держав-господарів валют, що торгуються на ринку; інформація про зміну процентних банківських ставок у цих державах; економічні огляди та інші події, що впливають на ринок валют.
Очікування якогось події і його настання призводять до значних рухів валютних курсів. Неможливо визначити, який вплив сильніше - вплив очікування або вплив настання. Але абсолютно точно відомо, що при виході даних, які є серйозними, можуть наступити великі і тривалі за часом рухи курсів валют. Важливими вважаються такі дані, як Nonfarm payrolls, Industrial production, PPI, GDP, CPI і ряд інших.
Ринок заздалегідь знає, в який день і в який час вийде якийсь з індикаторів. Є й календарі найважливіших подій у житті окремих країн і виходу економічних індикаторів, в яких зазначаються конкретні дні або зразкові дати і час настання. Ринок починає підготовку до цих виходів даних. Виникають очікування виходу, з'являються прогнози щодо значень, що готуються до виходу індикаторів і майбутніх інтерпретацій цих даних.
У середовищі ринкових гравців склалися приказки, пов'язані з виходом даних і різної інформації, яка впливає на ринкову ситуацію. Наприклад, buy on rumor, sell on fact - купуй на чутках, продавай на фактах, або sell good news - продавай при виході хороших даних. Такі приказки є відображенням ситуацій очікування ринком настання певної події.
Ще до того, як виходить інформація про ту чи іншу подію, валютний курс починає рухатися в конкретному напрямку, який є інтерпретацією що настає події. Такий рух називається «закладкою» ринку. Часто трапляється, що після того, як дані виходять, при відповідності інформації очікуванням, починається рух курсу в напрямку, протилежному первісному. Ці процесси можливо відстежити подивившись курсы валют в банках Казани. Причиною цього є ситуація, коли на очікуванні позиції відкриваються, а коли відбувається очікувана подія, дані позиції закриваються. Це називають зняттям прибутку - profit taking. Для характеристики подібних ситуацій використовують вираз priced in - вихід цієї події виявляється вже закладені в ціну, тобто в співвідношення двох валют.

Діяльність різних фондів

Найсильніше на тенденції довгострокового характеру в русі курсів валют впливає діяльність різних фондів, а саме - інвестиційних, хеджевих, пенсійних і страхових. Їх діяльність в числі інших напрямів має ще й інвестування коштів в ті або інші валюти. Фонди володіють засобами у величезних обсягах, тому можуть змусити валютний курс рухатися в конкретному напрямку. Управляють фондами fund managers - менеджери, високопрофесійні і знають свою справу.
Беручи до облік принципи, на яких будується робота, фонди відкривають позиції короткострокового та середньострокового або довгострокового характеру. Прийняття рішень менеджерами фондів базується на серйозного аналізу ринку фінансів. При цьому використовуються всі аналітичні інструменти, включаючи фундаментальний аналіз, аналіз технічний, а також комп ’ ютерний і психологічний аналізи, аналіз взаємозалежних ринків. Обробивши отриману інформацію, менеджери фондів роблять прогнози щодо наслідків різних подій і в потрібний час відкривають позиції в певному напрямку. Таким чином, фонди грають на випередження.

Діяльність на валютному ринку імпортерів і експортерів.

Імпортери й експортери - це ті, хто користується валютним ринком в чистому вигляді - market users. Експортери постійно зацікавлені в продажу іноземної валюти, а імпортери - в її купівлі. Потужний вплив імпортерів і експортерів на ринок валют можна спостерігати на японському валютному ринку долар проти ієни». При відсутності на ринку потужних тенденцій експортери не дозволяють курсу піднятися високо, а імпортери не дають йому сильно опуститися. Так вони можуть утримувати валютний курс на деякому рівні діапазонів, створюючи range trading.
Важливим завданням для імпортерів і експортерів є відстеження існуючих трендів і відносно хеджування валютних ризиків. Відкриваючи позицію, протилежну майбутньої операції, вони мінімізують конкретний ризик - це і є хеджування валютних ризиків.
Імпортери й експортери впливають на ринок короткостроково, їх вплив не призводить до глобальних трендів, оскільки зовнішньоторговельні операції за своїми обсягами малі по відношенню до обсягу операцій на ринку валют в цілому. Діяльність імпортерів і експортерів нерідко призводить до створення на ринку валют відкатів, тобто корекцій, з причини того, що на певному рівні вигідною стає продаж або купівля валюти.

Висловлювання керівників держав і діячів політики.

На рух валютних курсів великий вплив мають також висловлювання, які звучать на прес-конференції, зустрічі, самітах з вуст впливових людей. Для прикладу можна навести зустрічі керівників країн Великої Вісімки і т.д.
Різні висловлювання керівних осіб і діячів політики можуть мати наслідки, які потім виявляються протягом довгого терміну. Таке відбувається при обговоренні зміни ставок за відсотками, принципів, за яким формується бюджет держави і т.д.
Що стосується діячів політики, то про них часто говорять, що вони «заговорюють курс». У деякі моменти при досягненні національною валютою окремої держави несприятливого для країни рівня, звучать висловлювання політичних діячів про те, що вони не дозволять валюті рухатися далі, ніж вже є, що буде проведена інтервенція тощо.
При досягненні курсом критичних позначок після висловлювань політиків можуть початися й інтервенції Центробанку. Такі інтервенції дуже сильно впливають на ринок. Трапляється, що курс проходить сотні пунктів в той бік, куди спрямована інтервенція, протягом декількох хвилин. Інтервенція іноді призводить до того, що учасники валютного ринку з побоювань не відкривають позиції в тому ж напрямі, що в результаті може викликати обвали в рух курсу валют.

Діяльність держави через центральні банки

Здійснюючи певну діяльність через центральні банки, держава впливає на ринок валют. При абсолютному невтручання центрального банку окремої країни в операції з обміну валюти, коли центробанк не купує і продає валюту іноземних держав на міжнародному ринку, валюта цієї держави перебуває у «вільному плаванні». У житті таке відбувається дуже рідко. Держави, у яких валюта має плаваючий курс, періодично намагаються вплинути на курс власної валюти, здійснюючи валютні операції. У цьому випадку стан внутрішньої валюти прийнято називати «брудним плаванням».
Держава зацікавлена в тому, щоб виробництво в ньому розвивалося і внутрішнє споживання росло, тому воно має регулювати валютний курс. Як правило, використовують прямі і непрямі методи регулювання. Пряме регулювання полягає у проведенні дисконтної політики і інтервенцій валют на зовнішніх ринках. Непрямими методами вважаються регулювання кількості грошей в обігу, рівня інфляції тощо.
Валютні інтервенції мають прямий зв'язок з різко що відбувається викидом або вилученням з міжнародного валютного ринку валюти у великих обсягах. Для виходу на ринок центральний банк використовує комерційні банки. Чинності значущості обсягів валютних інтервенцій відбувається дуже сильний рух курсів валют.
У 1998 році японський центральний банк Bank of Japan здійснив серію валютних інтервенцій, які були спрямовані проти того, щоб ієна продовжила дешевшати по відношенню до американського долара. Для цього був здійснений викид на ринок величезної кількості доларів - кілька мільярдів, внаслідок чого долар впав по відношенню до ієни. Центральні банки окремих держав можуть об'єднуватися і спільно проводити валютні інтервенції. У інтервенції 1998 року «долар проти ієни» брала участь Федеральна резервна система США.
На деяких етапах розвитку своїх економік держави девальвують, тобто знецінюють свою національну валюту. Для цього на міжнародному валютному ринку збільшується пропозиція даної валюти. Найчастіше це відбувається шляхом додаткової грошової емісії. Для підняття ціни своєї валюти держава через центральний банк здійснює її купівлю на міжнародному валютному ринку. Скупка проводиться за рахунок тієї іноземної валюти, яку має центральний банк.
Давайте почнемо розбиратися з валютним курсом на прикладі понять експорту та імпорту. Зрозуміло, що чим більше вартість товару, виготовленого усередині країни по співвідношенню з аналогічним товаром за кордоном, тим значніше частка імпорту, а значить, компаніям необхідна валюта, щоб купувати іноземну продукцію. Відповідно попит на валюту і її ціна досить високі. Звідси з'явився термін «паритет купівельної спроможності», який вважає основним чинником ринкового курсу двох валют якраз різницю між ціною на товар на внутрішньому ринку та іноземними цінами. В даному випадку і причина і наслідок чітко виражені - якщо ви хочете купувати продукцію за кордоном, і таких охочих досить багато - валюта обов'язково збільшиться в ціні. Тут потрібно відзначити залежність двох держав від зростання національних економік один одного: та сторона, в якій активно зростає національний дохід, змушена знижувати ціну національної валюти з метою зростання імпорту і більш активного використання товарів, вироблених усередині країни.

Наступним важливим чинником, що впливає на валютний курс, є рух капіталу. 

Тут все просто. Якщо зростає попит на іноземні цінні папери, банківські кредити або ті ж готівкові кошти, все це збільшує вартість іноземної валюти. І навпаки, якщо велика кількість інвесторів приходить на ваш ринок, вони тим самим зміцнюють позиції національної валюти.
Варто відзначити, що сучасні економіки низки провідних країн, при всіх їх недоліки та проблеми дуже стійкі, тому валютний курс цих країн в принципі не має коливатися. Однак тут вступає в дію психологічний фактор. Люди завжди побоюються можливості гіпотетичного кризи, тому часто починають активно продавати ту валюту, яка показує тенденцію до зниження власного курсу. Це у свою чергу може без впливу значущих факторів не тільки знизити курс, але і попит на валюту.
Ще одним важливим «двигуном» зростання або падіння курсу валют є різні економічні показники тих держав, чия валюта котирується на ринку. Негативні звістки про економічний стан країни можуть чинити тиск на валюту в бік її зниження. Так, наприклад, криза іпотечного кредитування в США сприяє більшій слабкість американського долара. Можна відзначити, що часто навіть не події, а сам натяк на те, що воно може статися з великою часткою впевненості здатний привнести до значних змін в ціні валют.
Значним чинником, що впливає на валютний курс, є діяльність великих фінансових фондів. Вважається, що саме вони роблять найбільш сильний тиск на довгострокові валютні перспективи. Справа в тому, що, прагнучи зберегти і примножити свої капітали, вони часто вкладають їх у валютні резерви, а оскільки подібні фонди працюють з державними або дуже великими комерційними засобами, вони можуть поставити певну, потрібну їм траєкторію руху валютного курсу.
Звичайно, не можна обійти увагою експортерів та імпортерів. Перші зацікавлені у постійному продажі своєї виручки в іноземних грошових коштах. Другим навпаки валюту необхідно постійно купувати. Тому у великих компаніях, які спеціалізуються на експорт або імпорт, працюють аналітичні підрозділи. Їх завдання - аналізувати і давати прогнози руху валют, щоб кампанія могла, в залежності від напрямку, максимально вигідно здійснити валютну операцію. Сказати, що цей чинник дуже важливий, не можна, оскільки будь-які товарні операції по суті своїй короткочасні, а використовувані суми незрівнянно менше із загальним обсягом угод. Давайте звернемо увагу на роботу центральних державних банків. Вкрай мало країн, де центральний банк не впливає на курс валюти своєї держави. Більшість банків активно беруть участь у валютному обміні на ринку, встановлюючи якийсь валютний курс, який виступає в якості стабілізуючого фактора. Це - правильна політика, тому що допомагає розвитку виробництва разом з регулюванням інфляції або, наприклад, збільшенням (зменшенням) внутрішньої грошової маси.
Захищаючи своїх виробників і державні інтереси, банки можуть йти на великі валютні інтервенції, купуючи або навпаки продаючи величезні суми валюти для утримання потрібного їм курсу. Зрозуміло, що такі величезні кошти, часто які обчислюються на мільярди, можуть призвести до помітних змін ціни й попиту на валюту.

По-перше, це зміна загальних індикаторів стану економіки такі як:

Індекс ВВП (GDP). Дуже важливий індикатор стану економіки. Зростання індексу свідчить про те, що економіка країни перебуває на підйомі і інвестиції в неї стають більш прибутковими при інших рівних умовах, а це призводить до збільшення попиту на національну валюту з метою придбання акцій місцевих компаній і її зміцнення проти інших валют.
Рівень безробіття (Jobless). Безпосередньо пов'язаний з індексом ВВП, але бувають випадки, коли цей зв'язок не простежується явно. Цей параметр показує перспективний рівень платоспроможного попиту усередині країни. При підвищенні рівня безробіття відбувається зниження рівня споживання усередині країни, і виробники шукають закордонні ринки збуту, а в цьому випадку дуже міцна національна валюта не грає на користь. З цієї причини може виникнути тенденція до ослаблення національної валюти з метою підвищення доходів від експорту. Крім цього виникає ще чисто психологічний фактор, що збільшення безробіття збільшує соціальну напруженість і тягне за собою нестабільність національної валюти.
Облікові процентні ставки (Rates), що встановлюються національними банками. Даний параметр побічно показує рівень інфляції. Високі облікові ставки - висока інфляція, збільшення ціни кредитних ресурсів, ослаблення національної валюти. Директивне встановлення облікової ставки грає швидше за психологічну роль. Тому цей параметр треба розглядати в сукупності з процентними ставками що встановлюються на національних кредитних ринках.
Обсяги продажів товарів тривалого користування (Durable goods). Даний параметр не можна розглядати окремо від загальної економічної ситуації. У ряді випадків, збільшення цього показника свідчить про негативних настроях громадян. Збільшення обсягу закупівель товарів тривалого користування (як правило, дорогих) говорить про те, що вкладення в дану групу товарів є кращими, ніж зберігання коштів у банках і показує рівень інфляційних очікувань громадян.

По-друге, це ринкові індикатори:

Індекс ділової активності на національних фондових біржах. Найважливіший ринковий індикатор, що показує рівень капіталізації національних компаній. Іншими словами, показує наскільки високо оцінюються ці компанії. Підвищення даного параметра говорить про те, що вкладення в акції національних компаній стають вигідними і збільшує попит на національну валюту, зміцнюючи її. Цей індекс лише опосередковано пов'язаний з ВВП, так як рух фондового ринку, так само як і валютного, значною мірою піддається впливу спекулятивного капіталу.

Вартість державних боргових зобов'язань. Цей показник характеризує ступінь довіри до держави і його політики з боку інвесторів. Враховуючи той факт, що вкладення в державні облігації проводять зазвичай великі інституціональні інвестори (не спекулянти) зі значними обсягами вкладень, то відчутні коливання поточної вартості цих облігацій свідчить про досить серйозні зміни, які можуть піти на валютному ринку.
Рівень інфляції. Даний показник швидше суб'єктивний, ніж відображає якісь глобальні зміни в економіці розвинених країн. І тому його розглядають в сукупності з іншими показниками. Збільшення рівня інфляції не завжди відображає негативні тенденції, це може бути сезонне збільшення попиту з боку населення і як наслідок - збільшення рівня цін. Тому в розрахунок необхідно приймати тільки довгострокові тенденції в зміні цього параметра.
По-третє, на валютному ринку позначаються події, що впливають на політичну ситуацію в країні, такі, наприклад, як вибори органів державної влади; здоров'я або загроза кар'єрі видних політичних діячів; соціальна напруженість в країні.

Дані фактори не можна виміряти в цифрах, але вони не меншою мірою, ніж названі раніше, можуть впливати на динаміку валютних курсів. Події з цієї серії оцінюються, швидше за все, з досвіду подібних подій, що мали місце раніше.

Для грамотної оцінки ступеня і характеру впливу фундаментальних факторів необхідно гарне знання політики, економіки та історії країни-емітента валюти. До всього іншого політичні події відрізняються великою різноманітністю. І буває, дуже важко передбачити в яку сторону можуть “зрушити” ринок ті або інші події.
В даному випадку важливу роль буде грати Ваше чуття, хоча, щоб інвесторам було легше орієнтуватися, про настання найбільш важливих подій, що впливають на ринкову кон'юнктуру, в цивілізованих країнах прийнято оголошувати заздалегідь. День і час, коли публічно оголошуються ті чи інші параметри стану економіки, є моментами можливої зміни тренда на валютному ринку. Всі ці події плануються заздалегідь, і складається спеціальний “календар”, зазвичай на поточний місяць. Крім певних правил глобального або фундаментального аналізу існує досить потужний інструментарій для проведення технічного аналізу. Мені б не хотілося докладно зупинятися на методи технічного аналізу, так як ця тема вимагає детального розгляду. Тим більше що в даний час вийшло достатню кількість літератури по цій темі, у тому числі й російською мовою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122